Nei til foreldrestyrte barnekontoer

Nei til foreldrestyrte barnekontoer


Til: Stortinget og regjeringen

Temaet om å forbedre barns rett til personvern på digitale plattformer har blitt tatt opp gjentatte ganger. Forslaget fikk ikke tilslutning av Stortinget i 2016/2017. Har teknologien gått langt nok nå for at Stortinget skal kunne se alvoret?

Den raske utviklingen av dagens teknologi gjør det nå enklere enn noensinne å benytte seg av redigering, deepfake og annen AI teknologi som kan bidra til identitetstyveri og forfalskning av realiteten. Én ting er hvilke farer dette kan gi oss voksne som på eget initiativ velger å poste på sosiale medier, men hva med barna som ikke engang kan forstå omfanget av å bli postet på internett?

Det er i dag 13 års aldersgrense for å ha Snapchat, Instagram, TikTok eller Facebook. Men hva gjør man når foreldrene til et barn velger å starte en egen konto som er dedikert kun til barnet? Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Barn under 16 år har ikke samtykkekompetanse. Det er ulovlig å ha sex med noen under 16 år. Dette gjelder selv om personen under 16 år samtykker. Her kan ikke foreldre bryte inn og gi samtykke på barnet sine vegne, men likevel står foreldre fritt til å gjøre barna sine til influensere, poste bilder av dem i bikini og annet innhold som tilsynelatende virker uskyldig, men som kan utnyttes av pedofile.

Konsekvensene av å la barnet ditt fungere som hovedperson i dine sosiale medier er komplekse og omfattende. Noen barn vil tåle oppmerksomheten bedre enn andre. Noen vil bli veldig psykisk preget i senere alder. Folk har forskjellige meninger om at barn fungerer som «influensere», men akkurat nå snakker vi om den store og ikke minst veldig sannsynlige muligheten for at spesielt influencerbarn blir digitalt seksuelt misbrukt av pedofile.
Dette er en verden hvor voksne mennesker har en seksuell interesse for barn. Ifølge Helsedirektoratet sitter 110.000 mennesker i Norge med denne interessen.

Vi skjønner at det er ikke mulig å slette barns eksistens fra internett, og at enkelte avgjørelser er opp til foreldre. Vi ønsker et forbud mot å opprette barnekontoer og å la barn under 13 fungere som influensere/hovedpersonene bak foreldrestyrte kontoer.


Støtter du denne kampanjen?


Ja, jeg vil skrive under

Oppdateringer

Ingen oppdateringer publisert ennå

Få varsel når eieren skriver oppdateringer

Kommentarer

1 underskrift hittil!

Opprettet av
Iris Eyfjord Hreidarsdottir
15.03.2024
Område
Hele landet

Underskrift.no er ikke tilknyttet kampanjen, kampanjens eier står ansvarlig for innholdet.
Klikk her dersom du finner kampanjen upassende eller støtende

Lik Underskrift.no på FacebookNyeste underskriftskampanjerSiste oppdateringer


Underskrift.no - Norges største på underskriftskampanjer siden 2006
Vilkår og personvern

Sjekk også:
pCast - Podcast oversikt | Mediamakeriet - Webdesign i Fredrikstad