JA til merking av ultraprossesert mat

JA til merking av ultraprossesert mat


Til: Regjeringen

Du burde ikke måtte være ernæringsekspert for å ta gode valg i matbutikken.

Mange studier viser at ultraprosessert mat gjør oss syke.

Maten er designet for at vi skal overspise, og har ofte tilsetningsstoffer som har uheldig påvirkning på tarmflora.

Men, sannheten er at vi ikke vet nok om hva alle disse tilsetningsstoffene gjør med kroppen vår.

Har du lyst til å vente å se, eller er du allerede overbevist om at det er lurt å begrense ultraprosessert mat - som meg?

Da må du bli med og si JA til merking av ultraprosessert mat!

Blir vi mange nok, kan vi skape endring :)

PS: Mange blander prosessert mat og ultraprosessert mat.

Det er en vesentlig forskjell (enkelt forklart):

Prosessert mat handler om mattrygghet så vi ikke blir matforgiftet. Med prosessering forhindres uheldig bakteriefremvekst.

Ultraprossesering derimot, hvor de tilsetter smaksforsterkere og emugulatorer for å endre smak og konsistens - gjøres for at vi skal like det bedre og gjerne overspise. Mange av stoffene de tilsetter er bevist skadelig for tarmflora, men flesteparten av de vet vi desverre ikke nok om.

Prosessert mat er nødvendig. Ultraprossesert er ikke nødvendig.

Nøkkelhull - den “gamle” definisjonen
Mat vurderes ut fra hva den inneholder av fiber, protein, fett, sukker og salt.

Sunt = Høy innhold av fiber, og fullkorn. Lavt innhold av mettet fett, salt og sukker.

Ultraprosessert - den “nye” definisjonen
Mat vurderes ut fra hvordan det er behandlet, hensikten med behandlingen og hva det er tilsatt.

Den “nye” definisjonen er basert på et klassifikasjonssystem som heter NOVA, laget av forskere i Brazil.

NOVA har fire kategorier.
1. Uprosessert eller minimalt prosessert mat (råvarer, inkl. rå, fryste og varmebehandlet)

2. Prosesserte kulinariske ingredienser (f.eks. salt, sukker, kaldpressede oljer, soyasaus, smør)

3. Prosessert mat (f.eks. Ost, hermetisert frukt og grønt på boks, røkt/speket kjøtt)

4. Ultra-prosessert mat (f.eks. ferdigmat fylt tortellini, fiskepinner, grillpølser, posesupper, mange butikkbrød)

Det anbefales KUN å styre unna mat i kategori 4, altså ultra-prosessert mat.

Men, du må være på og lese på ingredienslisten når du handler.

F.eks. er de aller, aller fleste butikkbrødene ultraprosessert. Hvorfor må vi lese oss i hjel hver gang vi handler?

Snakk om ultraprosessert mat er ikke en "hype" som noen påstår, det er flere land som advarer mot ultraprosessert mat.

Disse landene har en oppfordring fra myndighetene om å unngå eller redusere ultraprosessert mat:

- Canada
- New Zealand
- Brazil
- Ecuador
- Israel
- Maldives
- Peru
- Uruguay
- Mexico

La oss gjøre det enklere å ta gode valg - si JA til merking av ultraprosessert mat!

DISCLAIMER:

Opprettet av Helene Facchini, som også er grunder av SmudFood som er en abonnomentstjeneste for oppskrifter.

Jeg startet SmudFood fordi jeg for lenge siden var overbevist om at det er lurt å begrense ultraprosessert mat.

Nå starter jeg denne underskriftskampanjen fordi jeg er lei av å vente på at myndighetene gjør noe - vi må vise dem at vi er mange som ønsker å ta bedre valg på butikken.

Det finnes MANGE gode ferdigprodukter, med merking kan vi ta gode valg.

Merking vil også kunne dytte produsenter i riktig retning, slik at de lager produkter som ungår stempel "ultraprosessesert".


Støtter du denne kampanjen?


Ja, jeg vil skrive under

Oppdateringer

Ingen oppdateringer publisert ennå

Få varsel når eieren skriver oppdateringer

Kommentarer

332 underskrifter hittil!

Opprettet av
Helene Facchini
14.06.2023
Kategori
Mat & Drikke
Område
Hele landet

Underskrift.no er ikke tilknyttet kampanjen, kampanjens eier står ansvarlig for innholdet.
Klikk her dersom du finner kampanjen upassende eller støtende

Lik Underskrift.no på Facebook



Nyeste underskriftskampanjer



Siste oppdateringer


Underskrift.no - Norges største på underskriftskampanjer siden 2006
Vilkår og personvern

Sjekk også:
pCast - Podcast oversikt | Mediamakeriet - Webdesign i Fredrikstad