Bekymringsmelding om byutvikling og oppvekstsvilkår i Oslo sentrum


Til: Oslo kommune

Til følgende byråder:
Byråd for byutvikling ved Hanna Marcussen
byutviklingsbyrad@byr.oslo.kommune.no
Byråd for arbeid, integrering og sosiale tjenester ved Usman Mushtaq
postmottak@byr.oslo.kommune.no
Byråd for eldre, helse og innbyggertjenester ved Marthe Scharning Lund
postmottak@byr.oslo.kommune.no
Byråd for oppvekst og kunnskap Sunniva Holmås Eidsvoll
postmottak@byr.oslo.kommune.no


Til Bydelsoverlegen i bydel St. Hanshaugen


Oslo, 21. februar 2023


Bekymringsmelding om byutvikling og oppvekstsvilkår i Oslo sentrum

Vi henvender oss til våre aktuelle byråder i forbindelse med et nylig eierskifte i sameiet Mariboes gate 14, og
bekymringer rundt bruksendringer av dette lokalet.

Sameiet har to næringslokaler som befinner seg på gateplan. Disse to utgjør to næringsseksjoner i sameiet, og eies av andre enn borettslaget. Vi har blitt informert om at den ene seksjonen nettopp har blitt solgt til Maritastiftelsen (marita.no). Maritastiftelsen ønsker å starte en «Maritakafé» (https://marita.no/kafeen/) i lokalet, som er en kafé som vil gi daglig omsorg til rusmisbrukere og sexarbeidere.

Vi forstår det slik at de nye eierne er pålagt å søke om godkjenning fra Oslo kommune før de kan starte arbeidet med å bygge om lokalet og åpne kaféen.

På grunn av dette ønsker andelseiere som signerer dette oppropet å uttrykke alvorlige bekymringer omkring nevnte utbygging. Vi vet godt at dette er en sammensatt og en svært sensitiv sak for vår by. Oslo by skal kunne tilby gode tjenester for alle byens borgere.

Vi ber om en hasteinngripen fra det politiske Oslo om å se på alternative muligheter for å stoppe denne prosessen. Dette av følgende grunner:


1. Om oppvekst og trygghet – barn og unge
Kommunens folkehelsestrategi for 2023-2030 løfter særlig frem gode oppvekstmuligheter for barn og unge, og gode og trygge nabolag og møteplasser, som særlig viktige områder. Når det først vedtas nye boligområder i Oslo sentrum (reguleringsplan S-4196, 2005, byggesak/rammetillatelse, 2015), bør dette derfor følges opp med riktige beslutninger om hvilke funksjoner også omkringliggende områder skal inneholde. Dersom kommunen ønsker barnefamilier velkommen til sentrum, bør det tenkes helhetlig også når enkelte funksjoner ønsker å etablere seg.

Borettslagene frykter utflytning og en gradvis endring av sammensetningen av beboere byggene. Vi frykter at vi må vike for at andre skal få et godt tilbud. Vi frykter vi blir presset ut av sentrum.

Eiendommene i sameiet ble promotert og solgt med en barne- og familievennlig profil. Som et resultat av dette er flertallet av eierne/beboerne familier i alle aldre. Det bor flere barn i blokka vår. I dag er det også gravide i blokka. Vi føler at etableringen av en slik kafé vil utgjøre en fare for vår sikkerhet. Vi ønsker ikke at våre barn skal måtte oppleve dette ved inngangen til sitt hjem, selv om vi er bosatt midt i byen. Tilbud til rusmisbrukere bør være skjermet fra barn.

2. Om forutsigbarhet – gamle reguleringsbestemmelser og byggesak
Leiligheter i Mariboes gate 14 ble kjøpt med en forventing om at de planlagte
næringsseksjonene skulle bli forretningslokaler. Dette kunne vi lese i rammetillatelsen fra 2015, hvor det står:

«Forretningslokalet vil ha gode romlige og arkitektoniske kvaliteter og vil kunne tiltrekke seg
leietakere som kan være en berikelse for gatemiljøet i Mariboesgate.»

Vi forventet ikke at det skulle bli et senter for rusmisbrukere og sexarbeidere. Videre kunne vi lese i reguleringsbestemmelsene til den opprinnelige reguleringsplanen fra 2005, hvor det i § 3 står at det kun kan tillates strøkstjenlig virksomhet i 1. etasje ut mot gaten. Og at «Virksomheten må ikke komme i konflikt med omkringliggende boligformål». Dette gjelder mellom- og bakgårdsbygget for tidligere matrikkelenhet 208/55. Å avgjøre hvor stort strøket er, hva som er strøkstjenlig virksomhet og hva som skal til for å være i konflikt med omkringliggende boligformål er opp til kommunen å avgjøre, men det ga oss en viss forutsigbarhet for hva vi kunne forvente i omkringliggende næringsareal.

3. Om byutvikling – usikkerhet omkring videre forløp
Åpningen av en kafé som har som mål å gi service til rusmisbrukere og sexarbeidere vil
tiltrekke mennesker med en livsstil som utgjør en risiko for nabolaget, og barnehagene og
skolene i området.

I dag er Kiwi Storgata et samlingssted for rusmisbrukere i sentrum. Kristparken, beliggende mellom Grubbegata og Møllergata, er et annet samlingssted for rusmisbrukere. Vaterlandsparken mellom Spektrum og Grønland et tredje sted. Området rundt Møllergata skole et fjerde. Blåkors har en dagcafe i Mariboes gate. Området rundt Melacafeen er et sted som rusmisbrukere også oppholder seg. Ved å legge til rette for enda et samlingssted, en cafe for rusmisbrukere, langs denne aksen, tror vi at dette området i byen i enda større grad vil belastes. Vi frykter en rusmisbruker-akse i sentrum, en ytterligere opphopning, og vi ber om at kommunen tar nødvendige grep.

Dette er et område i Oslo som har hatt en svært positiv utvikling de siste 10 årene. Kommunen har gjort et imponerende stykke arbeid med å ruste opp omkringliggende gater og byrom, men vi frykter at åpningen av Maritakaféen ikke vil bidra med noe godt i den sammenhengen, men heller ta oss tilbake til en tid da dette området var mer belastet. Det er naivt å tro at utfordringene som følger med blir mindre.

Vi kan ikke forstå at Oslo kommune ønsker at denne bydelen igjen skal gå i den retningen.

I byrådets høringsutkast til planstrategi for 2020-2023 legges det til rette for spredning av kommunale funksjoner, som kommunale boliger for rusmisbrukere, over hele byen, og ikke konsentrere dem i ett område. Det samme bør gjelde for rusmisbrukeres tilbud og steder å være.

Andelseierne mener det vil være langt bedre å plassere en Maritakafé i et område med kontorbygg, der det ikke ferdes barn og eldre etter arbeidstid. En Maritakafé hører ikke hjemme i et bolig- og barneskoleområde.

Oslo skal være en by for alle, også rusmisbrukere. Men det kan ikke være slik at rusmisbrukere skal få dominere en hel bydel.

Vi ber om at dere tar våre bekymringer på alvor, og håper på en rask behandling av saken.



Vennlig hilsen

Beboerne i Mariboes gate 14


Støtter du denne kampanjen?


Ja, jeg vil skrive under

Oppdateringer

Ingen oppdateringer publisert ennå

Få varsel når eieren skriver oppdateringer

Kommentarer

88 underskrifter hittil!

Opprettet av
Shahin Nomani
21.02.2023
Område
Hele landet

Underskrift.no er ikke tilknyttet kampanjen, kampanjens eier står ansvarlig for innholdet.
Klikk her dersom du finner kampanjen upassende eller støtende

Lik Underskrift.no på Facebook



Nyeste underskriftskampanjer



Siste oppdateringer


Underskrift.no - Norges største på underskriftskampanjer siden 2006
Vilkår og personvern

Sjekk også:
pCast - Podcast oversikt | Mediamakeriet - Webdesign i Fredrikstad