Krav om bedre ivaretakelse av rettssikkerheten til den enkelte som rammes av en alvorlige hendelser og ved mistanke til lovbrudd i helse- og omsorgstj


Til: Politiker og andre offentlig personer med myndighet og ansvar for borgernes rettssikkerhet etter alvorlige hendelser og mistanke til lovbrudd i helse-

2. november 2015 la Arianson-utvalget fram NOU 22015:11 "Med åpne kort". Et utvalget som i sin framstilling, forslag til tiltak og lovendringer har lagt vekt på hvordan man best kan følge opp for å forebygge nye hendelser gjennom dialog, medvirkning, læring, der de påpeker at «..utvalget mener generelt sett at det ikke er grunn til å gi straffeforfølgning enn større plass enn i dag ved alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenestene» (NOU 2015:11 s. 264). Med dette som utgangspunkt, legger ikke utvalget skjul på at de vektlegger behovet for læring innad i helsetjenesten tyngre enn rettssikkerheten til den enkelte som blir påført konsekvenser og som rammes av en alvorlige hendelser i helse- og omsorgstjenesten. En holdning og tankegang som bryter mot menneskerettighetene, og som reiser en rekke etiske, moralske og juridiske problemstillinger.

I følge menneskerettighetene har enhver borger "..rett til å ha den høyest oppnåelige helsestandard både i fysisk og psykisk henseenden", der Staten er forpliktet til å respektere, beskytte og innfri innbyggernes rett til helse. Dette indikerer at Staten også har et ansvar i de tilfeller der det i etterkant av en alvorlig og uventet hendelse i helse- og omsorgstjenesten kommer fram at helse- og omsorgstjenesten som virksomhet og/eller helsepersonell har opptrådt uforsvarlig ovenfor en pasient. Videre er Staten forpliktet til å følge prinsippet om "likhet for loven", med det også pålagt et ansvar for å påse at den enkelte borgers rettssikkerhet ivaretas forsvarlig og adekvat ut fra de regler som er gjeldende i Norges lover, samt gjennom organisering av offentlig virksomhet på samfunnets vegne.

Å få vite hva som faktisk har skjedd etter en alvorlig hendelse i helse- og omsorgstjenesten bør være en selvfølge, likeså retten til en rettferdig behandling i de tilfeller der det offentlige kan klandres for de konsekvenser som er påført den enkelte pasienten, pårørende og etterlatte etter dødsfall.

For å kunne innfri menneskerettighetene og styrke den enkeltes rettssikkerhet, krever vi at hensynet til den enkelte vektlegges likt med hensynet til behovet for læring innad i helse- og omsorgstjenesten etter alvorlige hendelser og mistanke til lovbrudd i helse- og omsorgstjenesten. Videre, i sterk motsetning til Arianson-utvalgets anbefalinger, krever vi at det opprettes en uavhengig undersøkelseskommisjon med ansvar for og målsetting om å redegjøre for alle fakta i direkte forbindelse med hendelsen og forutgående behandling av betydning, med plikt til å informere alle involverte parter, helsetilsynsmyndighetene, påtalemyndighetene, samt andre offentlige kontorer med ansvar for behandling av søknader om erstatning som følge av hendelsen. I tillegg krever vi at mistanke til lovbrudd i helse- og omsorgstjenesten følges opp på lik linje som andre mistanker til lovbrudd i samfunnet, og at det innføres en bistandsordning for pasienter, pårørende og etterlatte for å kunne avlaste og frata den enkelte ansvaret for selv å måtte gjøre gjeldende de rettigheter og krav man har ovenfor ulike offentlige instanser etter hendelsen.


Støtter du denne kampanjen?


Ja, jeg vil skrive under

Oppdateringer

Ingen oppdateringer publisert ennå

Få varsel når eieren skriver oppdateringer

Kommentarer

190 underskrifter hittil!

Opprettet av
Monika Eng
03.12.2015
Område
Hele landet

Underskrift.no er ikke tilknyttet kampanjen, kampanjens eier står ansvarlig for innholdet.
Klikk her dersom du finner kampanjen upassende eller støtende

Lik Underskrift.no på Facebook



Nyeste underskriftskampanjer



Siste oppdateringer


Underskrift.no - Norges største på underskriftskampanjer siden 2006
Vilkår og personvern

Sjekk også:
pCast - Podcast oversikt | Mediamakeriet - Webdesign i Fredrikstad