Beta
Lik oss på Facebook

Det norske helsevesenet og kronisk helseproblematikk


Til: Det offentlige helsevesenet/Regjeringen

Det Norske helsevesenet og kronisk smerteproblematikk

Jeg har selv slitt med kroniske smerter etter komplikasjoner fra diverse operasjoner og prosedyrer som ble utført i USA. Da jeg kom tilbake til Norge i november 2016 begynte marerittet med det norske helsevesenet. Null hjelp, null forståelse, null respekt.

Den medisineringen jeg stod på (og hadde fått foreskrevet av min smertespesialist i USA) ble endret UTEN mitt samtykke og medvirkning. Jeg ble også NEKTET en prosedyre/eventuell operasjon som kan hjelpe av overlegen på Smertesenteret. Der ble jeg også fortalt at det var bedre at jeg gikk rundt med smerter enn å få riktig smertelindring!

Et grovt brudd på mine pasientrettigheter og selvbestemmelsesrett.

Nå har arbeids- og funksjonsevnen min blitt redusert med 60-70% og jeg har havnet i NAV-mølla for å få stønader og sosialhjelp når det egentlig IKKE er nødvendig, hadde jeg fått beholdt den medisineringen jeg har stått på, og dokumentert at jeg har behov for. Jeg VIL og KAN jobbe, men har blitt frarøvet muligheten til dette.

Fundamentalt brudd på menneskerettigheter samt pasientrettigheter.

Jeg har i etterkant av dette sendt inn klager til Fylkesmannen samt et erstatningskrav til NPE da jeg har tapt over 150.000 i inntekt pga dette så langt. Det er en SKAM at slikt skjer i Norge, og over de siste månedene har jeg lest flere og flere artikler, studier og blogger hvor det kommer tydelig frem at dette er et landsomfattende problem. Det er på tide at dette kommer ut i søkelyset og at noe blir gjort.

Det er IKKE riktig, og heller ikke etisk eller ansvarlig at helsevesenet skal kunne få lov til å ødelegge livet og muligens karrieren til et menneske pga iboende fordommer, og for lite forståelse og kunnskaper pga manglende utdanning/ekspertise som gjelder smerteproblematikk.
Faktum er at legestudenter har mindre enn 10 timer undervisning om kronisk smerte under hele utdanningen!
Hvordan kan en lege ha nok kompetanse og forståelse til å foreta en individuell vurdering etter 10 timer med opplæring i kroniske smerter? Ikke mulig. Helt enig i at det bør være visse restriksjoner på foreskriving av slike medikamenter, MEN de bør også kunne forstå at, i visse tilfeller, er det BEDRE at en pasient/menneske får disse medisinene når de hjelper med å gi en bedre funksjons- og arbeidsevne, samt et mer positivt syn på fremtiden-- og dette UTEN noen referanse til alder.

Vi må stå sammen og få dette ut i pressen og få endret på disse fordommene og KREVE bedre behandling og RESPEKT!

Har tatt med noen utdrag av diverse nettsider, studier etc fra nett som omtaler akkurat dette betydelige problemet. Det er helt uhørt.

Mennesker blir sett ned på og sett på som mindre verdige fordi de tar A-preparater, eller har havnet i en tragisk situasjon som avhengig pga LEGENS FORDOMMER og FORDØMMELSE! ALLE mennesker er verdt det samme og har KRAV på samme behandling og RESPEKT!

La din stemme bli hørt og skriv under. Det er på tide at vi blir hørt og får samme behandling og MEDMENNESKELIGHET som alle andre.
Den Hippokratiske Ed (legeløfte) sier blant annet: Jeg vil bruke mine evner for det beste for mine pasienter i samsvar med min dyktighet og min dømmekraft og aldri volde noe skade. 

Norge er dårligst i klassen i Europa når det kommer til dette med å behandle mennesker med kroniske smerter. Dette er konklusjonen i følge smerteprosjektet som slår fast at vi i Norge har et merkelig vakuum på dette området, utdatert kunnskap, dårlig behandlingstilbud og lange ventetider for å få hjelp, gjør at svært mange smertetilfeller blir mye mer langvarige og alvorlige enn de hadde behøvd å være. 
Det er utrolig trist at Norge ligger på smertetoppen i Europa, og i tillegg er et av landene der det tar lengst tid å få hjelp,” skriver en av dem som har tatt initiativ til smerteprosjektet. Her i Norge er mennesker med kroniske smerter en forsømt gruppe i det offentlige helsevesenet. Heller ikke sentrale myndigheter ser ut til å ta dette problemet videre på alvor, og legestanden ser ofte ut til å mangle den nødvendige forståelsen av hva slags innvirkninger langvarige kroniske smerter har på pasienter. 
“Underbehandlet akutt smerte kan utvikles til kronisk smerte – og den norske filosofien at vi skal bite tenna sammen og tåle smerten uten behandling kan dermed være en bidragende faktor til at Norge er det landet i Europa der det er størst prevalens av kronisk smerte (30% av befolkningen ifølge undersøkelsen Pain in Europe 2006).

Samtidig er vi et av landene der det tar lengst tid å få hjelp, gjennomsnittlig 3,8 år med alvorlig smerteproblematikk før man får treffe en smertelege. Det finnes bare 41 registrerte smerteleger i hele landet. Mange pasienter jeg har pratet med har gått med smerter i over 10 år før de får treffe en – og da er problemet dessverre ofte blitt veldig mye verre i løpet av ventetiden,” skriver Anna Tostrup Worsley -som via Smerteprosjektet ønsker å påvirke våre myndigheter og helsevesenet til å ta problemene på alvor. At smerteproblematikken er en forsømt del av norsk helsevesen og helsepolitikk er tydelig, og kroniske smertepasienter har lenge blitt oppfattet som “sutrete og vanskelige” hypokondere som aller helst skal avspises med en paracet eller to.

– Leger har en iboende skepsis mot å gå over til sterkere medisiner enn Paralgin forte eller Pinex Forte. Men for noen, og spesielt de med sterke kroniske smerter, vil det faktisk være bedre med sterkere og mer langtidsvirkende medisiner, mener Svendsen.

For noen år siden var det en klar skepsis blant de fleste norske leger til å gi store doser narkotika ved kroniske smertetilstander. ”Morfin er farlig” var slagordet.?Det er feil, det kan vi fastslå i dag. Smertepasienter bruker ikke morfin for å oppnå rus, men for å oppnå smertefrihet, og det er noe ganske annet.
?Definisjon ”Smerte er en ubehagelig sensorisk og emosjonell opplevelse som følge av faktisk eller potensiell vevsødeleggelse.

Smerte er alltid subjektiv.” (International Association for the Study of Pain – IASP.)

Behandling av kronisk smerte med opioider

Moderate doser med opioider (både såkalte ”svake” og ”sterke”) kan fungere tilfredsstillende som langvarig behandling hos selekterte pasienter når alle andre aktuelle behandlingstiltak ikke fører frem.

Seleksjon av pasienter

• Strukturert, langvarig behandling med opioider kan være aktuelt for en selektert gruppe pasienter med sterke, kroniske smerter.
• Smertetilstanden og pasientens livssituasjon skal være nøye kartlagt.
• Pasientens livskvalitet, fysiske og psykiske funksjonsevne må være vesentlig redusert pga smertetilstanden.

Alt dette peker i den retning at vi har et helsevesen som mangler kunnskap og forståelse, og at ingen klarer å "tenke utenfor boksen og retningslinjene", samt at det er en holdning om at pasienter som tar A-preparater er AVHENGIGE! Toleranse og avhengighet er TO helt forskjellige ting. Dessuten er det dermed stor grunn til å tro at mange som har blitt avhengige faktisk kun var på utkikk etter smertelindring men IKKE fikk det fra sin fastlege eller spesialisthelsetjenesten. Slikt skal da ikke kunne skje.

La oss sammen gjøre hva vi kan for å få gjort noe med denne holdningen og måten vi er behandlet på i dagens samfunn.

Takk for at du tok deg tid til å lese om kampanjen og for at du blir med i kampen om å bli hørt og tatt på alvor.
Støtter du denne kampanjen?


Ja, jeg vil skrive under

Oppdateringer

04.11.2017

Det er ikke rart akutt smerte blir kronisk smerte i Norge når ingen hører på! Enda verre at kronisk smerte er sidestilt med psykisk lidelse! Snakk om null forståelse og kunnskaper! Skam på helsevesenet i Norge!

22.10.2017

Heisann. Håper vi får litt mer fart på sakene fremover. Er ikke helt klar til å avslutte denne kampanjen ennå nei.Vi må ha flere underskrifter sånn at vi kan ta dette videre. Si fra til alle du kjenner.

15.10.2017

700....hadde håpet på at vi kom oss over 1000 i uka her. Si fra til alle som sliter med smerter ...og pårørende. Dette gjelder ikke bare oss som har kroniske smerter men alle de som kjenner oss også: familie, venner...alle som vet det slitet man må gjennom.

11.10.2017

647.... vi kan ikke stagnere her.. vi MÅ få flere underskrifter...

10.10.2017

Oj! Gledens dag. Fikk brev fra Fylkesmannen i dag med videresendt erklæring fra min nåværende fastlege. Hadde jeg enn kunne ha lagt ut svaret hennes her...men undertonene i hennes kommentarer var at jeg har et avhengighetsproblem...eller la oss ikke gå rundt grøten: du er narkoman! Snakk om uvitenhet og krenkelse. Så da er det på igjen med brevskriving. Utrolig hva de kan få seg til å skrive. Klarer vi å komme oss over 1000 underskrifter i uka her? Si fra til alle du kjenner..

10.10.2017

Vår kjære helseminister har NOK en gang fått en e-post...litt mer kvass denne gangen.....skal sende e-poster til det kommer noe svar.... Din henvendelse er mottatt i Helse- og omsorgsdepartementet. Henvendelsen vil bli lest og behandlet så snart som mulig. (Man kan lure på om de faktisk leser noe der i det hele tatt....)

10.10.2017

Tips....kanskje ikke alle som vet...jeg visste det ikke før jeg begynte med dette....man kan søke om fri rettshjelp...og inntekten man kan ha er ca 237.000 og fremdeles få hjelp. Er dere som meg så har dere tapt inntekt, blitt ufør eller lignende og er ikke i nærheten av det lenger....søknadsskjema fant jeg under Tingrettens sider...

09.10.2017

Oppfordrer dere alle til å sende inn en klage til Fylkesmannen hvor dere bor, eventuelt NPE om dere har tapt inntekt...jeg har selv 4 saker gående med Fylkesmannen, NPE, Statens sivilrettsforvaltning og skal kontakte flere instanser. Jo flere klager, jo bedre. Kanskje de våkner fra sin dvale og ser at det er et problem de må ta tak i.

09.10.2017

Takk for at dere er her men skulle ønske dere ikke måtte....for jeg VET godt hvordan det er å gå rundt med smerter døgnet rundt. Jeg trodde alltid det norske helsevesenet var SÅ bra....men etter å ha kommet hit fra USA (hvor jeg bor...og skal tilbake) er det faktisk det verste jeg kunne ha gjort....å komme hit for hjelp....jeg har ALDRI vært så syk og svak i mitt liv!

09.10.2017

Klarer vi å nå 600 i dag? Takk til dere alle som engasjerer dere!

08.10.2017

Håper inderlig flere skriver under. Har planert om å skrive en bok om dette også. Er interessert i å høre fra andre med kroniske smerter og deres historier. Send meg gjerne en mail på: Helene_Richards@me.com. Fortell andre om kampanjen :)

08.10.2017

Har sendt meldinger til Helse og Omsorgsdepartmentet, Statsministerens kontor...forventer ikke det helt store der men...vil også prøve å få et møte med ordføreren i Trondheim om dette. Er det noen som har forslag til flere sider hvor vi kan linke denne kampanjen, si gjerne fra. Jo flere steder, jo bedre.

07.10.2017

Supert folkens! Vi trenger flere...la oss få nok underskrifter til å gjøre noe med dette forferdelige problemet.
Følg gjerne min blogg (litt lite der ennå men lover å bli bedre): www.healtheinvisible.wordpress.com

26.09.2017

Da er det intervju av Sorgenfri på torsdag. Dette er jo et problem som omfatter både kroniske smertepasienter og rusmisbrukere. Bra vi får det ut i media. Håper det kommer flere etterhvert. Vurderer sterkt å skrive en bok om dette. Legg gjerne igjen en kommentar om du har noe å bidra med etc..

19.09.2017

Vi trenger flere underskrifter...må jo være mer enn 14 i Norges som har hatt lignende opplevelser. Kom igjen folkens! :)

Kommentarer

Del Det norske helsevesenet og kronisk helseproblematikk på Facebook

Del denne kampanjen på Facebook

Del på Facebook

Del på Facebook
Område
Hele landet

Annonse

Underskrift.no er ikke tilknyttet kampanjen, kampanjens eier står ansvarlig for innholdet.
Klikk her dersom du finner kampanjen upassende eller støtende
Klikk her

Lik Underskrift.no på FacebookNyeste underskriftskampanjerSiste oppdateringer


Underskrift.no - Norges største på underskriftskampanjer
Leveres av Comito AS © 2005-2018
Sjekk også:
pCast - Podcast oversikt | feelings.no - Helse- og livsstilsmagasin