Bevar biblioteket i Velfjord


Til: Brønnøy kommune

Vi anmoder rådmannen om å endre vedtaket om å legge ned Brønnøy bibliotek Velfjord.

17.12.2015 fattet Brønnøy kommunestyre vedtaket om at Brønnøy bibliotek Velfjord skulle legges ned. De begrunnet dette med at kommunen må kutte og spare penger, for å kunne komme seg ut av Robek innen 4 år. Ifølge tallene i sakspapirene til Driftsstyrene og Formannskap/Kommunestyre skal det spares 449 000 kroner. Rådmannen og administrasjonen lovet at dette skulle være en åpen og transparent prosess, men selve prosessen har omtrent blitt holdt hemmelig. Ingen av de berørte i denne saken har blitt holdt informert om situasjonen eller saksgangen, og de fikk heller ingen mulighet til å påvirke saken eller komme med ideer eller innspill til prosessen underveis, da prosessen ble holdt "bak lukkede dører".
De ansatte har sendt mange brev til områdeleder og tillitsvalgte, uten å få noen respons. De kunne heller ikke vite med sikkerhet at brevene hadde blitt mottatt, eller om de nådde frem til riktig vedkommende. Det meste av informasjonen de berørte har fått har i stor grad vært gjennom lokalavisa, via rykter og folkesnakk. Det at lederne ikke har holdt dem informert, er svært kritikkverdig.

Ifølge møteinnkallelsen til Driftsstyre 1, datert 24.11.15, står det følgende: "Bibliotekarforbundet (senere forkortet til BF) vil at Brønnøy kommune i denne prosessen ser på tidsperspektivet for nedbemanning i biblioteksektoren og at det bør gå over lengre tid enn tidligere vedtatt for å gjøre det mest mulig skånsomt ovenfor ansatte og bibliotekdriften som en helhet. Det er viktig at kommunen følger hovedavtalens regler for nedbemanning i denne prosessen med å gi beskjed til de ansatte som blir påvirka av denne prosessen i god tid."

Hovedavtalen er "trafikkreglene" for arbeidsrettslige forhold mellom arbeidsgiversiden og arbeidstakersiden i arbeidslivet. Det ovennevnte har i aller høyeste grad ikke blitt fulgt, da selve prosessen har blitt holdt hemmelig og de berørte har ikke blitt informert om saksgangen, før det var for sent og vedtaket allerede fattet. Dette er et klart og tydelig brudd på Hovedavtalen. Det ble heller aldri offentliggjort noen kuttliste. Ifølge sakspapirene som har blitt offentliggjort, stod det ingenting om at biblioteket i Velfjord skulle legges ned, bare at det skulle foretas "stillingskutt i biblioteket". Dette var altså så uklart at folk utenfor politiske fora ikke skjønte hva som ble vedtatt før det var for sent. Dette er svært alvorlig, da det tydelig har blitt gjort et forsøk på å skjule den egentlige agendaen. Man kan gå ut fra at politikerne har fått utdelt en mer omfattende og korrekt kuttliste, da de umulig kunne ha stemt over noe de ikke visste hva var, eller hva det ville medføre. Her har befolkningen blitt ført bak lyset, og ikke blitt informert om saken slik de har krav på.


I Brønnøy kommunes verdigrunnlag står det blant annet følgende:
• Vi tar deg på alvor
o Vi møter alle med respekt.
o Arbeidet utføres på en ordentlig og ryddig måte.
o Vi viser at vi bryr oss!

• Vi er til å stole på
o Vi holder det vi lover.
o Vi er dyktige, tar ansvar, og får jobben gjort.
o Vi forstår at kvalitet starter med hver og en av oss!

• Vi setter kursen
o Vi anstrenger oss for å bli bedre.
o Vi tør prøve ut nye løsninger.
o Vi er bevisste på at det vi gjør i dag, også skal bidra til vekst og utvikling i fremtida!

Det hadde vært fint om dette verdigrunnlaget også lå til grunn for vedtaket som ble fattet, i tillegg til hvordan prosessen utviklet seg. Dessverre ser det ikke ut som kommunestyret anstrengte seg hardt nok for å etterleve disse standardene.

Det som er helt klart er at biblioteket i Velfjord ikke bare er en helt vanlig "filial". Det har en historie helt tilbake til 1846. Den gangen fantes det fem bibliotek i Nordland og ett av dem var altså i lille Velfjord. Det bemannes nå av to ansatte, Lisbeth Dyrnes og Asbjørn Åshaug. De har en stor samling litteratur, som inkluderer over 12 000 bøker, 5-600 lydbøker og 400 filmer. De har også Sør-Helgelands største samling av lokal litteratur. Gjennom sitt arbeid har de også mange svært viktige og populære funksjoner i bygda, samt at de begge innehar en fantastisk kompetanse innenfor ulike felt.

Biblioteket er elevenes skolebibliotek. Dette er lovpålagt ifølge opplæringsloven, for å oppfylle målene i kunnskapsløftet. Hver tirsdag er dedikert til skolen. Da kommer elevene fra hele barnetrinnet på biblioteket, og da er det også bokpresentasjoner eller høytlesing av bibliotekaren som gjennomføres. Her kan de også slappe av og senke skuldrene, og ta en pust i bakken fra en ellers travel skolehverdag. Hvis biblioteket skulle legges ned, vil elevene miste dette flotte tilbudet. Lese- og skriveopplæring og videre leseutvikling er selve grunnlaget for all læring. Et godt skolebibliotek er viktig for skolens pedagogiske utvikling og dermed en viktig del av barnas skolehverdag, og tilgang til et bemannet skolebibliotek utgjør en suksessfaktor for elevers læring.

Fra Velfjord omsorgssenter er det 10 stykker som benytter bibliotekstilbudet. Biblioteket yter også bibliotektjenester til beboerne på Velfjord omsorgssenter, med oppsøkende tjeneste til 4 hjemmeboende lånere (2015), men dette tallet varierer fra 4-6 til enhver tid. Vi vet at tilgang på litteratur som lydbok eller i papirform er svært viktig for mange eldre og syke som har liten mulighet til å delta på aktiviteter utenom hjemmet. Dersom bibliotektjenestene forsvinner, vil det innebære forringet livskvalitet for flere innbyggere.

12. august 2015 ble Nasjonal bibliotekstrategi lansert av tidligere kulturminister Thorhild Widvey, sammen med Nasjonalbibliotekets direktør Aslak Sira Myhre. Ifølge denne strategien skal fellestjenester styrkes og utvikles for å frigjøre lokale bibliotekressurser, mens en ny modell for utviklingsmidlene skal utvikle bibliotekene som debatt- og litteraturhus. I forbindelse med lanseringen uttalte den daværende kulturministeren følgende: "Regjeringen vil bidra til at folkebibliotekene blir kulturarenaer for fremtiden". Dette er noe som biblioteket i Velfjord er godt i rute med. De har et godt samarbeid med Helgeland Museum og Velfjord Historielag, hvor de i løpet av fjor høst arrangerte hele 5 fortellerkvelder. Disse arrangementene ble svært godt mottatt. Totalt kom det 142 personer, i noe som innledningsvis bare var et prøveprosjekt. Her ser vi et bevis på at biblioteket i Velfjord tenker nytt, og handler i tråd med ovennevnte strategi.

I tillegg til fagkompetanse, besitter begge også et hav av uformelle kompetanser. Lisbeth besitter en fantastisk kompetanse innenfor slektsforskning, et eksempel på en uformell kompetanse som har kommet biblioteket til gode i over 20 år. Dette er også noe de ansatte på biblioteket i Brønnøysund delegerer til Velfjord, fordi de kjenner til deres kompetanse på området. De besitter begge en enorm kompetanse innenfor lokal- og kulturhistorie, og har en betydelig samling av lokalstoff på biblioteket. Gjennom årene har også Asbjørn Åshaug laget et antall undervisningsopplegg som har blitt gjennomført i flere klasser. Åshaug har i tillegg en enorm kompetanse og erfaring innenfor jakt og friluftsliv, noe som han villig lærer bort til andre interesserte.
En eventuell nedleggelse av biblioteket nå, vil være en stor kjepp i hjulene for den positive utviklinga i Velfjord. Hvis så skjer, vil dette i realiteten medføre at mange innbyggere mister bibliotekstilbudet helt, dette på grunn av alt for lange avstander. Det er omtrent 4 mil fra Hommelstø til Brønnøysund, og for enkelte i bygda er avstanden nesten 8 mil. I løpet av de siste årene har biblioteket hatt et besøks- og utlånstall som er likt, eller overstiger, landsgjennomsnittet. Se lokale tall nedenfor:

* I Brønnøy kommune er det oppgitt å bo 7934 personer – i underkant av 10 % bor i Velfjord (750 personer).

* I 2015 hadde Brønnøy bibliotek, inkludert Velfjord, et totalt besøkstall på 13 526 personer. Det ble lånt ut 18 959 enheter totalt.

* Tallene for Velfjord er 4709 besøkende og et utlån på 4505 enheter.

Av dette kan man se at de knappe 10 % av Brønnøys innbyggere står for godt og vel en tredjedel av besøkstallet – og nesten en fjerdedel av utlånet. Dette vitner til et svært levende og aktivt bibliotek, som blir verdsatt av innbyggerne i bygda. En eventuell nedleggelse ville medføre langt mindre besøks- og utlånstall, i tillegg til at innbyggerne, foruten å miste selve tilbudet, også ville miste tilgangen på all den svært verdifulle kunnskapen og kompetansen som de ansatte på biblioteket besitter.

Det er undertegnedes oppfatning at denne saken har brutt Hovedavtalen, og det har blitt praktisert en svært uheldig personalpolitikk. Det virker som politikerne ikke hadde noe ønske om en åpen prosess, da de enten ønsket et raskt vedtak, eller å holde de berørte på sidelinjen til et vedtak var fattet. Undertegnede mener at dette er uakseptabelt, og krever at kommunestyret gjenopptar saken og revurderer denne beslutningen. Brønnøy bibliotek Velfjord har utviklet seg til å bli en institusjon i seg selv, og er et svært viktig tilbud og en svært viktig ressurs for innbyggerne i bygda, for folk rundt om i landet som har en direkte eller indirekte tilknytning til Velfjord og for turister og hyttefolk. For at landsbygder skal leve, er de avhengige av institusjoner som bibliotek. En eventuell nedleggelse ville være en svært uheldig avgjørelse, noe som vil få svært dramatiske følger for utviklingen og framtiden til Velfjord.

Jeg ber alle og enhver som har mulighet, til å støtte oss i denne kampen. Dette er en kamp for rettferdighet, en kamp for landsbygda, en kamp for å bevare en kjær institusjon og for å beholde våre kjære bibliotekarer. Avslutningsvis vil jeg sitere tidligere kulturminister Thorhild Widvey, fra hennes forord til Nasjonal bibliotekstrategi. På forhånd tusen takk til alle sammen som støtter opp om denne kampanjen!

" ... På biblioteket finner vi historien, kulturarven og den kunnskapen som skapes fra dag til dag. Når samfunnet endrer seg raskt trenger vi steder der tiden går litt saktere. Vi trenger hus der vi kan stenge verden ute, eller dykke inn i den. Vi trenger rom for fordypning og lange tanker. Bibliotekenes popularitet viser også at vi trenger bibliotekaren. Sterke fagfolk og engasjerte litteraturformidlere er nøkkelen til kunnskap og store leseropplevelser."


Støtter du denne kampanjen?


Ja, jeg vil skrive under

Oppdateringer

Ingen oppdateringer publisert ennå

Få varsel når eieren skriver oppdateringer

Kommentarer

470 underskrifter hittil!

Opprettet av
Sigrun Lisbet Staurseth Sæter
26.01.2016
Område
Hele landet

Underskrift.no er ikke tilknyttet kampanjen, kampanjens eier står ansvarlig for innholdet.
Klikk her dersom du finner kampanjen upassende eller støtende

Lik Underskrift.no på Facebook



Nyeste underskriftskampanjer



Siste oppdateringer


Underskrift.no - Norges største på underskriftskampanjer siden 2006
Vilkår og personvern

Sjekk også:
pCast - Podcast oversikt | Mediamakeriet - Webdesign i Fredrikstad